salam Ramadhan...
Pernah dengar tak nama kuih ni?
Walaupun macam agak pelik, tapi ni la panggilan untuk kuih ni- Kekoh Cha
Bakpe kekoh cha? Mungkin bila di-kekoh (gigit), maka "Cha" terkeluar inti dalamannya.
Inti die pulop terdiri dari "nisse" ataupun gula melaka
Bahan utama kekoh cha ni dari tepung beras pulut, pastu kalu di kampung warna hijau ni diambil dari kisaran daun pandan. Selain bagi warna, pewarna semulajadi dari pandan ni gak boleh bagi aroma yang manis kat kuih ni. Lepas gentel-gentel bentuk bulat, nisse/gula melaka dimasukkan kat tengah2 kuih. Kalu terlebih nisse takut kejadian meletop terjadi bile direbus. Pas ditos dari rebusan, kuih ni boleh disalut ngan kelapa parut supaya x bercantum sesama sendiri.
Pastu, ape lagi...ngap masuk mulut ah...eh2 belum masuk waktu la..
kuih ni ade orang panggil buah melaka, onde-onde, nonde & ade hok panggil sebagai buoh mulong
ape pon name die, yang penting kuih ni memang sedap lah lagi2 bulan pose gini...
ezy:
"lapaq"
comelnye la bile panggil kekoh cha~ huhu~~
ReplyDeletesalam singgah dr ahli KBU :)
hihi.. boleh tau KBU tu ape? =)
Deletekuih buah melaka ni.. hihihihi
ReplyDeletea'a.. btul dah tu
Deletetapi orang klate panggil kekoh cha
heeeheee=D